Kasteel Staverden is ongeveer een eeuw oud, maar wordt door zijn veel langere geschiedenis in plaats van landhuis steevast 'kasteel' genoemd.

Kasteel Staverden behoorde tot de oudste bezittingen van de Gelderse graven (sedert 1339 hertogen), die er waarschijnlijk al in de 12de eeuw een hof hadden. In 1299 verkreeg graaf Reinald I van de keizer toestemming Staverden tot een stad te maken, maar een stedelijke ontwikkeling heeft nooit plaatsgevonden.

Reinoud II van Gelre zou tussen 1326 en 1343 het stenen landhuis dat zijn vader liet bouwen, hebben verbouwd tot een kasteel.

Kasteel Staverden bleef een hof, die sinds 1400 door de Gelderse hertogen in leen werd uitgegeven onder de verplichting witte pauwen te houden en pauwenveren te leveren voor de helm van de hertog.

Van 1651 tot 1835 was Kasteel Staverden eigendom van de Van Haersoltes. Zij herbouwden Kasteel Staverden in de 17de eeuw.


De oude traditie van de witte pauwen werd door vader en zoon s' Jacob in ere hersteld.

De pauwenveren worden nu jaarlijks aangeboden aan de commissaris van de koningin in Gelderland.

Kasteel Staverden Staverden - Kasteel Staverden - Poortgebouw Staverden - Watermolen Staverden - Tuin Het kasteel Poortgebouw De tuin Watermolen Terug naar de kaart met kastelen van Gelderland Terug naar de kaart van Gelderland Terug naar de kaart van Nederland